Luč upanja

Naš planet je sredi prazničnih dni – za nami je božič, pred nami novo leto. Vsaj na zahodnem in severnem delu oble je tako. Na vzhodnem in južnem delu, ne tako daleč od nas, pa smo nema priča vojnam in zločinom zoper človeštvo, nepojmljivim za 21. stoletje in vse, kar je ta svet že doživel – in iz česar naj bi se ljudje vendarle že naučili, da je človek človeku ne volk, ampak brat, ne glede na narodno ali versko pripadnost. V trenutkih največje intime krščanskega sveta, ki se radosti ob rojstvu božjega deteta, je na tisoče otrok prav v rojstnem kraju Jezusa pobitih in moriji ni videti konca. Oni so mali Jezusi današnjega časa, je potrkal na vest v letošnji novoletni poslanici papež Frančišek.

Srce lahko postane brezčutno in zakrkne ob veliki stiski in agoniji, ki se zdi brez konca. Težko je gojiti in ohraniti upanje na človečnost, kaj šele na dobroto ali dušnost v človeku, ki se vede kot podivjana zver. In vendar … In vendar, kaj bi bili in kaj bi bilo brez upanja v srcu. Ne zgolj zato, ker pravijo, da ‘upanje umre zadnje’. Temveč tudi zato, ker vemo, da temi vedno, prej ali kasneje, sledi svetloba, da noči sledi dan, da brezupu sledi novo upanje. Globoko v srca ljudi je položeno plemenito seme človečnosti, ki ima potencial, da zraste in se razpre v socvetje pravičnega in bratskega sobivanja.

Zato je toliko pomembneje, da gojimo v sebi tisti plamen dobrega, tisti dragulj, ki je plemenito bistvo vsakega človeka – da poiščemo in najdemo stik z dušo. V njej vedno lahko najdemo vir obnove, topline, ljubezni in moči za življenje in delovanje v tem nelahkem času. In tako prispevamo h krepitvi luči.

V najdaljši noči leta se je ponovno začela krepiti svetloba, na nebu se je prižgala zvezda upanja ob rojstvu ‘Luči sveta’. Vsak človek je domovanje svetlobe, ki razliva luč svojemu bratu, pravi Učitelj sveta, Maitreja. Naj vaša svetilka zažari, naj sije in kaže pot. Vsi so potrebni, vsak posameznik. Nihče ni premajhen ali premlad, da ne bi mogel sodelovati v tem velikem načrtu za rešitev in obnovo sveta.

Naj to ne bodo samo prazne besede ob začetku novega leta, v katerega stopamo, temveč popotnica za našo priložnost in skupni trud za služenje Luči Upanja, ki se ponovno rojeva med nami.

Učitelji Akademije misterijev

To top