Pot Domov

Ne moreš vedeti, kdo si, če ne veš od kod izviraš in kje je tvoj pravi dom

Skozi življenje nas vodijo neštete izkušnje, nas spreminjajo in učijo. Včasih se zdi, da smo v reki dogodkov kot list, ki ga vodni vrtnici nosijo od enega zavoja do drugega. Burno vodovje nas včasih odloži v mirnejših zalivih, kjer se ustavimo in spočijemo. Skozi dolgo potovanje, v katerem sprva ne vidimo smisla ali namena, se učimo odločati ter spoznavati sebe in življenje samo.

Vsaka pot nekoč pripelje do trenutka, ko se želimo ustaviti. Vdihniti. Razmisliti. Ko se to zgodi, se vse v nas ustavi, obmiruje. Hrup potihne in iz lastnih globin se dviguje slutnja, ki začenja polniti srce, kot klic, kot petje nevidne ptice. Njena pesem se nas dotakne s tišino, s svobodo, lepoto in globokim mirom. Razplamti hrepenenje v doslej neznane globine notranjega sveta. Tam, v sredici, daleč od vseh znanih občutenj in misli, nas ta pesem kliče Domov.

Najgloblji občutek Sebe, tisto, kar doživljamo kot svoj jaz, je vezan na občutek doma, od koder prihajamo in kamor, čutimo, da spadamo. Ljudje smo na večni poti iskanja in ustvarjanja doma. Skozi življenjske izkušnje prepoznamo, da pravi dom ni zgolj cilj na zemljevidu in ne leži v opekah zunanjih zidov, niti v drugih ljudeh, temveč prebiva v svetem prostoru naše duše in čaka, da ga odkrijemo. Njegova očiščujoča svetloba in ljubezen kličeta iz nas, kar je najboljšega in obenem ponujata uvid v možnost prerojenja. Da postanemo tisto, kar odmeva v naših globinah, kar zares smo in se ves čas iskri pod površjem vsega naučenega, privzgojenega, pod površino naših predstav ter interpretacij sveta kot smo ga doživljali doslej. Kliče nas potreba po spoznanju resnice, po spoznanju drugega Sebe, ki je kot dragulj, kot ognjena ptica, ki prepeva našo pesem.

Duša ni namišljena ideja, ki nas odmika od resničnosti življenja. Je najgloblja resničnost sama, ki jo moramo šele odkriti in ji narediti prostor v svojem življenju. Takrat lahko skozi nas steče njen blagodejni vrelec, nas spodbuja, prinaša voljo do dobrega, ki premaguje bremena vsakdanjega življenja. Tu se začne naša pot Domov. Ključ, ki odpira vrata našega pravega Doma, pa leži v spoznanju Sebe. Ko spoznavamo Sebe, prepoznavamo, kje je naš pravi Dom in kdo zares smo.

To top